De Engelse kermis

Engelse kermissen die van dorp nar dorp reisden waren belangrijke attracties in de 20e eeuw. Daar konden Britten immers een leuk middagje besteden. Er was eten en drinken in overvloed, spelletjes waarbij iedereen zijn vaardigheden kon bewijzen en leuke prijzen kon winnen en natuurlijk diende ook in Engeland de kermis als een soort kleine huwelijksmarkt. Deze spellen kon je (en kan je soms nog steeds) op Britse fairs vinden. Gebruik ze dan ook gerust als inspiratie voor jouw eigen evenement!

Hoopla

Het doel van dit spel is om houten hoepels over een vierkante paal of blok te werpen. Dat is ingewikkeld, aangezien hoepels moeilijk te controleren zijn en omdat de palen natuurlijk een forse doorsnede hebben. Er waren ook oplichters actief die palen gebruikten waar de hoepel onmogelijk omheen paste.

Gekke foto’s maken in een sierlijst

Dit is een Engelse klassieker waarmee de stijve Britten eens lekker gek kunnen doen. Ze proberen een zo gek mogelijk gezicht te trekken terwijl ze hun hoofd door lijsten voor schilderijen of (meer traditioneel) paardenjukken steken. De beste foto’s worden prominent in het kermisstalletje getoond en de winnaars komen op een ranglijst.

Kop van Jut

Deze attractie (Hit-the-Bell) voor echte geweldenaren is al erg oud. Met een grote slegge kan je op de hefboom slaan en wanneer je sterk genoeg bent raak je misschien de bel.

Eendjes vissen

Dit spel is al lang populair en wordt nog steeds op kermissen uitgevoerd. Kinderen en volwassenen proberen kleine eendjes die op een constant stromende rivier dobberen met een hengel met een haakje te vangen. Een traditionele prijs was een goudvis in een plastic zakje, tegenwoordig worden vaak pluche dieren uitgedeeld.

Boogschieten en geweerschieten

In de tijd dat wapens nog meer gemeengoed waren, kon op de kermis met de traditionele Engelse lange boog en met geweren worden geschoten op een doelwit. Kinderen mochten met een luchtbuks op een serie bewegende speelkaarten in het stalletje schieten.