Gezonde snacks op de beurs? Jawel!

De jaarbeurs, de lokale groentemarkt, de vlooienmarkt, de kerstmarkt.. ga zo maar door. Het is altijd gezellig en je weet nooit wat voor leuke kleding of heerlijk eten je tegenkomt en dat is ook gelijk waar het misgaat; je geeft hier en daar wat teveel geld uit en eet een calorie teveel. Wat is een goede strategie om slim, gezond en gelukkig te blijven tijdens het (eindeloos!) struinen op de beurs?

Een goed begin is het halve werk. Eet een goed ontbijt en neem een muesli reep of twee mee in de auto. Maar een goed begin is maar de helft! Eenmaal op de beurs ruik je de poffertjes en stroopwafels en het is allemaal veel te lekker. Het moet dan ook benadrukt worden dat die producten, met mate, niet per se een foute keuze zijn. De meeste poffertjes worden handgemaakt op de markt, met simpele ingrediënten – boter, bloem, melk, suiker – en daar is niets mis mee. Er zitten flink wat calorieën in natuurlijk, maar laten we niet vergeten dat we ook de hele dag rondlopen en flink wat calorieën verbranden. Wat er niet in de poffertjes of stroopwafels zal zitten zijn nare bijproducten zoals conserveringsmiddelen of stabilisatoren. Die zal je wel bijvoorbeeld terugvinden in de stroopwafels en poffertjes die je in de winkel kunt kopen of in iets als een KitKat reep. En voor diegenen onder ons die een glutenvrij leven leiden komen er steeds meer en meer opties op de markt. Zo kun je op veel markten vandaag de dag een glutenvrije taco krijgen, maar ook voor de zoetjes is er vaak een optie. zo kun je bijvoorbeeld een stukje glutenvrije taart bestellen of een glutenvrije oliebol met amandeldeeg.

Maar we kunnen natuurlijk niet elke week poffertjes eten en glühwein drinken, maar ook dan is de markt de perfecte plaats om een goede snack te vinden. Die kennis vond een gemeente in het zuiden van Nederland zelfs zo belangrijk, dat ze een plan maakten om het idee te verspreiden. Een recent initiatief in Beverwijk haalde 159 kinderen naar een wekelijkse markt in de stad, waar ze grootschalig bloot werden gesteld aan de gezonde snacks die de markt te bieden had. De kinderen konden kiezen uit onder andere tosti’s, kibbeling, vers fruit, smoothies, kaas en natuurlijk stroopwafels. Na afloop van de lunch kon bij de lokale ijsboer zelf een soft ijsje gehaald worden. Een wekelijkse markt is absoluut een ideale plaats om verse en lokale groenten en fruit te vinden. Er is genoeg bewijs in de wetenschap beschikbaar dat aantoont dat producten die voortkomen uit de lokale aarde een bevorderlijk effect hebben op onze gezondheid. Een rauwe, ongefilterde, lokale honing kan bijvoorbeeld significant bijdragen aan het verminderen van hooikoorts.

Er is zoveel moois te vinden op een markt. Het brengt mensen samen en verenigd ze, dus geniet ervan en belangrijker nog: eet smakelijk!