Miniatuurbeurzen

Als je gaat zoeken naar miniatuur beurzen, zul je er altijd meer vinden dan dat er geadverteerd staan. Op een of andere manier komen ze niet heel er omhoog bij het grote publiek, terwijl wij als Nederland toch een paar van de grootste beursen hebben die de markt kent op het Eurpese continent. Hoe komt dit? Daar gaan we in dit artikel eens dieper op in.

Allereerst moet ik je meteen toegeven dat het een niche markt is. Miniatuurhobby, alsmede wargaming (later meer hierover) is een hobby die men nog niet graag toe wil geven, omdat het nog wel eens te boek staat als een geek of nerd hobby. Ik zal de laatste zijn die dit zal weerleggen overigens, maar het wordt steeds toegankelijker mede om wat ik dalijk wil vertellen als ik het over wargamen heb. Ben je bekend met de groepen waar men veel adverteert voor de beurzen- veelal via Facebook- zul je zien dat de beurzen niet heel klein zijn. De twee grootste trekken zelfs wereldwijd publiek aan en er staan ook vendors van over het hele continent.

Crisis in Antwerpen bijvoorbeeld is simpelweg de grootste. Twee zalen ten grootte van een voetbalveld helemaal gewijd aan de hobby voor een hele dag. Met meer dan 15000 bezoekers is dit een gigantische beurs met meer dan 200 vendors en wargame tournooijen. hier worden oude veldslagen nagespeeld met miniaturen die maximaal 28mm groot zijn. Niet alleen historisch, maar ook fantasy en science fiction spelen een belangrijke rol in de hobby. uiteraard vind je er ook nog een vergeten of verloren Airfix vliegtuig. Het blijft immers een miniatuur hobby en daar horen verschillende schalen bij.

Wat is nu wargaming? simpel gezegd, het uitspelen van een veldslag tussen twee partijen die over een aantal rondes een missie moeten uitvoeren. Het schilderen van miniaturen is daarbij van groot belang want er zijn niet alleen regels aan de veldslag zelf maar ook het op komen dagen met geschilderde miniaturen is een must.

Gelukkig wordt de hobby steeds meer geaccepteerd onder de bevolking, waardoor het rustig aan meer uit die niche kruipt. Dit zorgt er dus ook voor dat er niet alleen beurzen bestaan die puur gericht zijn op het verkopen van miniaturen, maar ook hele weekeindes besteed worden aan het samenkomen van miniatuurschilders, waar niet de focus op de verkoop van miniaturen ligt, maar op het schilderen ervan. De beste schilders ter wereld komen hier en trekken behoorlijk veel fans aan van deze heren en dames. Gelukkig zijn de Nederlanders ook vertegenwoordigd, want deze dame behoort tot de beste paar schilders ter wereld en creëert ware kunst.

Zelfs als je alleen maar van het resultaat houdt en niet van het wargame gedeelte, dan zit je toch meer dan goed bij een beurs als Crisis of SMC te Veldhoven, waar de laatste meer kunst oplevert dan speelplezier, want het is niks anders dan pure kunst.